Gasballon

Werking van de Gasballon

MINOLTA DIGITAL CAMERADeze bolvormige voor de meeste mensen aparte ballon is een gasballon. Dit omhulsel is gevuld meestal met waterstofgas. Vroeger vulde ze deze ballonnen ook wel met lichtgas later aardgas en in Amerika word er nog gevaren met helium de veel duurder variant. Maar wij gaan er nu vanuit dat er waterstofgas gebruikt wordt, omdat de meeste gasballonnen in Duitsland zijn gevestigd ongeveer 40 stuks. En wereldwijd zijn dit er ongeveer 100 ballonnen. En in Duitsland wordt met waterstofgas gevaren. De vaste opstijglocaties in Duitsland hebben een eigen vul installatie, stijgen ze op een andere locatie op dan moet er een tank auto aan te pas komen om aan de vraag van waterstofgas te kunnen voldoen.
De opbouw van een gasballon
Dit is behoorlijk meer werk dan met een heteluchtballon. De oudere types gasballonnen waren voorzien van een net dat over de hele ballon hing waar het mandje weer aan vast zit en zo draag vermogen kreeg maar ik zal proberen uit te leggen van een type gasballon zonder net waar nu meestal mee wordt gevaren.
Gasballon_ZandzakkenDe aanhanger van de moderne gasballon wordt het startveld op gereden de mand wordt uit de aanhanger getrokken en op de startplaats gezet de mand wordt verzwaard door middel van zandzakken en eventueel vast gezet aan betonnen ankers in de grond (mits dit een vaste gasballon opstijglocatie is) deze mand moet zo verzwaard worden omdat straks de ballon er stevig aantrekt.
De ballon komt uit de aanhanger en wordt op de plek gelegd en helemaal uitgetrokken. De piloot (ballonmeister) maakt alle touwen van de ballon aan de mand vast. De chute van de ballon wordt bediend met een riplijn die dwars door de ballon loopt. De chute is een klep die tijdens de vaart door de piloot wordt bediend om gas te laten ontsnappen. Deze riplijn wordt uit de vulopening gevist en aan zandzakken buiten de mand bevestigt. Dit is voor als de ballon ondanks al het gewicht er toch nog vandoor gaat om de chute eruit te trekken (dit is nog nooit gebeurd). Nu wordt de vulslang door middel van klittenband aan de vulopening gezet, hier zitten nog een aantal touwtjes om de vulslang los te koppelen als de ballon gevuld is. De chute van een heteluchtballon wordt er in geplakt met klittenband maar dit gaat niet bij een gasballon. Hier word de top van de ballon opgerold Gasballon_Netballonen daar gaan aantal mensen op zitten (stuk of 3). Nu kan de gaskraan open en stroomt het gas in de ballon. Dit maakt redelijk wat lawaai. Je ziet dat de ballon nu langzaam bol begint te worden en de mensen die op de ballon zitten voelen dat de ballon begint te trekken. Als de ballon voldoende bol staat komt er een moment dat de gaskraan weer gesloten wordt. Op commando van de piloot springen de mensen van de top van de ballon en schiet de ballon in zijn geheel omhoog. Gevolg hiervan is dat de eerdere genoemde chute nu op zijn plek schiet en de ballon afsluit. De ballon hangt dan als een vormloze zak boven de mand. Gasballon_OpbouwenDan mag de gaskraan weer open en begint het vullen weer. Onder tussen wordt de mand klaar gemaakt met de nodige zakken zand, de sleepkabel en de nodige apparatuur. Veel al wordt alles aan de buitenkant van de mand vast gemaakt. Bijv. tassen met proviand, klapstoeltjes en overlevingspakket. Zo blijft er in de mand meer ruimte over. Als de ballon de mooie ronde kogelvorm heeft gekregen dan is de ballon goed gevuld en kan de gaskraan dicht. De vulslang wordt nu doormiddel van het touwtje losgekoppeld en uit de vulopening verwijderd. De passagiers kunnen in stappen en de ballon is start klaar maar de ballon kan ook eerst rustig uren blijven staan (bijv opbouwen in de avond uren dan gaan slapen n smorgens vroeg vertrekken). De piloot (ballonmeister) gaat nu de ballon uitlevelen dit betekent los maken van de mand van de betonnen ankers, en worden er zandzakken eraf gehaald tot dat de ballon begint te zweven. De ballon wordt nu nog door de crew aan de grond gehouden. Op commando laten de crewers de mand los en gaat de ballon zonder enig geluid de ballon omhoog. En wordt er gewenst dat de ballon een behouden vaart doorstaat en een goede landing.
Tijdens de vaart
dsc_0054De piloot bepaalt de hoogte doormiddel zand uit de zandzak te gooien hier door stijgt de ballon. De piloot kan door middel van aan de riplijn te trekken gas laten ontsnappen en zo daalt de ballon. Een gasballonvaart duurt meestal minimaal 3 uur maar dit kan ook rustig 6 uur of langer duren maar eenmaal zal de ballon aan de grond moeten dus wordt op een geschikte locatie de landing in gezet doormiddel van steeds lager te gaan varen tot dat de ballon bijna de grond raakt staat er weinig wind laten ze de ballon rustig door zakken tot dat de mand de grond raakt. Maar staat er meer wind wordt de sleepkabel gebruikt om af te remmen en zo aan de grond te komen. Als de ballon geland is wordt het gas vrijgelaten door de chute open te trekken en het gas te laten ontsnappen zodat de ballon weer netjes in gepakt kan worden.
Feiten en weetjes

Met een Gasballon kan ook hele lange afstands vaarten gehouden worden. Een voorbeeld hier van is de Gordon bennett race. Dit is een race die jaarlijks wordt gevaren en wordt georganiseerd door het land die het jaar ervoor de race gewonnen heeft. Het afstands record staat op het team van België met piloten Bob Berben en Benoît Siméons met een afstand van 3400,39 Km in 65:20 uur dit record is in 2005 gevestigd met ballon met registratie N6326T. Deze 2 kaart is afkomstig van Bob Berben links is de voorkant rechtonder is de achterkant. Bob Berben bedankt voor de kaartBob_Berben_Recordvaart_Gasballoon_Gordon_Bennett_2005Bob_Berben_Recordvaart_Gasballon_2005_Gordon_Bennett

 

 

 

 

 

Het duur record van deze race staat op de naam van Duitsland met piloten Wilhelm Eimers en Bernd Landsmann met een tijd van 92:11 uur en afstand van 1628,10 KM en is in 1995 gevestigd met ballon met de registratie D-OCOL (Columbus II)

Cameron Balloons heeft voor het Gordon Bennett team van 2010 (Engelse deelnemer David Hempleman Adams)een nieuwe gas ballon ontworpen. De ballon van het type
GB 1000het is niet het model zoals de meeste gasballonnen kijk naar onderstaande fotoCameron_Gasballoon_G-CGOZ